Asunnon vuokraaminen alaikäiselle

16.2.2021

Asunnon vuokraaminen alaikäiselle

Toisinaan eteen tulee kysymyksiä, jotka koskevat asunnon vuokraamista alaikäiselle. Lakisääteistä estettä asunnon vuokraamisesta alaikäiselle ei ole, mutta on hyvä tiedostaa muutama seikka, jotka tulee huomioida vuokrasuhdetta harkittaessa.

Huoltajan suostumus

Alaikäinen tarvitsee vuokrasopimuksen tekoon oman allekirjoituksensa lisäksi huoltajan tai edunvalvojan suostumuksen, jotta se on pätevä. Suostumuksen voi antaa joko allekirjoittamalla vuokrasopimuksen tai erillisellä liitteellä, joka liitetään osaksi vuokrasopimusta.

Vastuu asunnosta alaikäiselle vuokrattaessa

Vuokralainen on aina itse vastuussa vuokra-asunnosta ja sen velvoitteista myös alaikäisenä. Huoltajien allekirjoitus ei velvoita heitä vastaamaan asunnosta tai sen velvoitteista. Mikäli huoltajan halutaan vastaavan näistä edellä mainituista velvoitteista, on mahdollista tehdä erillinen takaussitoumus osaksi vuokrasopimusta. On tärkeää tarkastaa myös takaajan maksukyky ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vuokravakuus

On tavallista, että vuokrasopimuksessa on sovittu vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämiseksi annettavasta vuokravakuudesta. Vakuuden tarkoitus on turvata vuokranantajalle mahdolliset maksamattomat vuokrat tai asunnolle syntyneet vahingot. Yleisin vakuusmuoto on rahavakuus, joka voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Rahavakuuden lisäksi voidaan käyttää myös henkilötakausta. Henkilötakaajana voi toimia huoltaja tai muu henkilö. Takaus tehdään erillisenä sopimuksen liitteenä vuokrasopimukseen. Tällöin takaaja sitoutuu omavelkaisesti tai sovitulla rajauksella takaamaan vuokrasopimuksen velvoitteet. Mikäli vuokrauksen käytetään takaajaa, on myös hänen maksukyky hyvä tarkastaa. Rahavakuutta ja henkilötakausta voidaan myös tarvittaessa yhdistää (esim 1kk vuokra vastaava summa + henkilötakaus).

Tilaa vuokralaisrekisteri

Syötä alle vuokra-asuntosi paikkakunta ja pinta-ala, niin saat tiedot äskettain asuntoa hakeneista vuokralaisista.

Lähetämme tiedot sähköpostiisi!